Viimeinen aamu kohteessa

Kirjoittanut Antti.

Tämä reissu alkaa olla paketissa ja ennen kuin aloitin kirjoittamaan tätä, piti selata läpi 10 päivän takaiset kuvat ja palautella mieliin, mitä päivien aikana oli tapahtunut. Selkeä tavoite oli Mont Blancin huiputtaminen, mutta mukaan mahtui paljon muutakin. Monta kokemusta ja mielipidettä rikkaampana olen lähdössä kotia kohti. Tämän ryhmän jäsenenä on ollut ilo olla.

Sitten se Mont Blanc. En tiedä vielä, jäikö niin paljon harmittamaan, että tulen joskus uudelleen yrittämään. Nyt kun olen käynyt täällä, nähnyt paikan, reitin ynnä muut huiputtamiseen liittyvät seikat, niin pidän kyllä aietta mahdollisena. Tällä kertaa jätin leikin kesken suht aikaisessa vaiheessa.

Valmistelut olivat sujuneet huiputusta varten hyvin. Jalat (reidet) eivät olleet parhaimmassa kunnossa kaksi päivää aiemmin tehdyn trekkailun jäljiltä, mutta en uskonut sen vaikuttavan. Olin tyytyväinen, että leikattu polveni ei vaivannut yhtään, vielä. Aamulla 07.24 junan kyytiin ja kohti tavoitetta.

Hieman ennen yhtätoista saavuimme Nid D´aiglen asemalle (2380m). Reput selkään ja rinteeseen. Keli oli loistava, aivan toisenlainen, kuin kaksi päivää aiemmin. Alku lähti hyvin liikkeelle ja letkassa oli hyvä edetä. Reilun tunnin jälkeen en ollut sitten enää tyytyväinen. Kun Gouterin rinne tuli näkyviin, iski itseeni epävarmuus. Yhdistelin mielessäni asioita ja oma riskimittarini nousi piirun verran punaiselle. Sen lisäksi molemmat polveni antoivat "signaaleja". Siinä vaiheessa tiesin varmaksi, että huipulle en tällä reissulla pääse. Edessä olisi ollut vielä kuusi tuntia kipuamista, yö Gouterin majalla, viisi tuntia kiipeämistä lisää ja kymmenen tuntia alaspäin. Päätös kypsyi puolen tunnin sisällä ja kun pidimme ensimmäisen tauon, ilmoitin ryhmälle, että käännyn takaisin. Olisin ehkä selviytynyt Gouterin rinteen ylös, mutta siihen se olisi tällä kertaa jäänyt. En halunnut kuitenkaan enää riskeerata mitään, en itseäni, enkä ryhmää. Tiesin tehneeni oikean ratkaisun ja vaikka harmitti, en sitä kadu. Ryhmä jatkoi matkaa ja minun kohdalla matka päättyi 2800 metriin.

Mutta kuten sanoin, hieman toisella tapaa suunniteltuna se voisi olla mahdollista. Palaudutaan ja pohdiskellaan ensin tätä reissua, katsotaan sitten mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt on aika laittaa tavarat pakettiin ja painua kotiin. Perhettä on meinaan vähän ikävä.

ps. 24 tuntia edellisestä, eli kotimatka takana. Nyt kun on vuorokauden asiaa pyöritellyt, niin olen itsestäni aika tyytyväinen. Vuosi meni valmistautumiseen ja näkyviä tuloksia saavutettiin. Tällä kertaa huippu jäi saavuttamatta, mutta menköön tämäkin reissu vaikka valmistautumisen piikkiin. Voisiko todeta: Ensimmäinen erä, Mont Blanc – Astrén 1-0.

AnttiGouter

Neljäs päivä

Kirjoittanut Antti.

Aamulla herätys klo 5.40 ja aamupala klo 06.00. Keli aivan kauhea ja n 06.30 ryhmä teki päätöksen siirtää huiputusta myöhemmäksi. Onneksi Gouterin majalle oli tullut 13 vapaata paikkaa tulevalle perjantaille, joten ei muuta kuin netin kautta tekemään uutta tilausta. Varaus onnistui ja päivän suunnitelmat täysin uusiksi. Reppu on valmiiksi pakattu ja en sitä aio enää purkaa ennen perjantai aamua. Onneksi varusteita on sen verran runsaasti, että pärjää nämä välipäivät. Keli oli aika pilvinen.

Ti 1

Hissit on muuten aika tukevia täällä, kaikkea mahtuu kyytiin.

Ti 2

Uuden suunnitelman mukaan matka kohti Midin huippua ja totuttautumaan jälleen ohuempaan ilmaan. Tämäkin matka sitten pysähtyi puoliväliin, kun tuuli Midin huipulla oli aika myrskyisä ja hissit eivät kulkeneet ylös saakka. Muutama tunti kului sitten n 2 500 metrin korkeudessa kävellessä edestakaisin vuorten juurella. Aurinkolasit ja eväät oli jäänyt meikäläiseltä kokonaan pois, kun oletin meidän menevän suojaiseen paikkaan Midin huipulle. Onneksi ei lumisokeus / päänsärky iskenyt. Keli on sillä lailla mielenkiintoinen, että puolivälissä rinnettä välillä paistoi, mutta huippu oli tuiskun peitossa.

Ti 3

Meno matalammassa rinteessä tuntui hyvältä ja oli mainio tilaisuus testata vaatetusta. Nyt olen taas pykälää viisaampi sen suhteen, mitä laittaa päälle perjantaina.

Ti 4

Kolmas päivä

Kirjoittanut Antti.

Aamu valkeni hieman sateisena ja matka suuntautui kohti Midin hissiä. Tarkoituksena nousta 3 842 metrin korkeuteen.

Ma 1

Huipun kartta

Ma 2

Reilu neljä tuntia tuli vietettyä huipulla ja hissimatkat edestakaisin olivat aika mielenkiintoiset. Toisaalta ihan hyvä, että matka kulki aivan sumussa. Toisaalta tietty näköalat olisivat varmasti olleet huikeat. Osa ryhmästä lähti ”luolan” kautta rinteeseen, mutta matkaa ei pystynyt tekemään kovin kauan näkyvyyden pudotessa täysin nollille.

Ma 3

Ma 4

Juuri tällä hetkellä odotellaan kelin parantumista….

Toinen päivä

Kirjoittanut Antti.

Aamusta iltaa pilvistä, eli toinen päivä ei sää puolesta ollut kaikkein parhain, mutta sehän ei menoa haitannut. Tukevan ranskalaisen aamupalan jälkeen tutulle bussipysäkille ja sitä kautta rinteeseen totuttautumaan ohueen ilmaan.

Su 1

Chamonix:n keskustan kautta Brevetin liftillä 2 000 metriin ja siitä kävellen samalle huipulle, mihin edellisenä päivänä mentiin suoraan hissillä. Kävely sujui mainiosti ja huipulle (2 525m) pääsimme vajaassa kahdessa tunnissa.

Su 2

Huipulta alas sumun keskelle ja takaisin kohti majoitusta.

Su 3

Kaksi ensimmäistä päivää ovat olleet aika kevyitä, mutta niin on ollut tarkoituskin. Huomenna maanantaina on vuorossa Midin huippu (3 842m) jossa oikeasti pääsee jo kuulostelemaan, miten kroppa reagoi korkeuksiin. Olo on, voisiko sanoa, jännittynee odottavainen. Tähän mennessä kaikki on sujunut mainiosti ja hyvin luottavaisin mielin suhtaudun tulevaan. Parin päivän sisään näkee, mihin tässä kykenee. Jos keli suosii, niin uskon pääseväni huipulle, mutta aika näyttää. Vanhan sanonnan mukaan, hiljaa hyvä tulee. Tiistaina on tiedossa vähintään kuusi tuntia ylöspäin suuntautuvaa liikettä, josta viimeiset kolme tuntia Gouterin jyrkässä rinteessä. Keskiviikkona vastaavasti kuusi tuntia ylös huipulle ja kuusi tuntia alas. Jos keli ei suosi ko päivinä, niin onneksi on loppuviikko aikaa suorittaa huiputus. Näillä eväillä mennään.

Su 4

 

Kohteessa

Kirjoittanut Antti.

Ilta oli jo pimentynyt perjantaina 13.9, kun saavuimme kohteeseen, mutta aamulla ei voinut muuta, kuin tuijottaa maisemia parvekkeelta. Tuonne ollaan menossa.

Parvekkeelta

Aamun askareiden jälkeen matka suuntautui kohti Chamonix:n keskustaa ja sieltä edelleen laakson toisella puolella sijaitsevaa Breventen huippua (2 525 m). Huipulle noustiin hissien avulla, koska tarkoitus ei ollut vielä rasittaa kroppaa, vaan totuttautua ohueen ilmaan.  

Brevent

Loppupäivä meni ostosten, ruokailun ja saunomisen merkeissä. Suurin toive on, että sää suosii meitä tulevina päivinä. Kaikkineen ensimmäinen päivä on ollut erittäin onnistunut ja odotan erittäin mielenkiinnolla tulevia haasteita. Kolmen päivän päästä nähdään onko viimeisen vuoden aikana tehty tarpeeksi töitä.

Tavoite taustalla.

Haaste taustalla