Arvaa ja voita

Kirjoittanut Ylläpito.

13.9.2013 Tawastia Expedition on lähdössä huiputtamaan Alppien korkeinta kohtaa (Mont Blanc 4810m). Sinulla on nyt mahdollisuus osallistua matkaamme. Veikkaa, kuinka moni retkikunnan 10 jäsenestä pääsee huipulle saakka. Lähetä vastauksesi ja yhteystietosi 13.9.2013 mennessä sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai klikkaa yläosan valikosta ota yhteyttä (Huom. 1 vastaus/henkilö).

Oikein vastanneiden kesken arvotaan palkintopaketti, joka sisältää mm. SpecSavers lahjakortin / Kuntokeskus MyLine 10-kortin / Subwayn lahjakortin / Vekka Liikenteen paikallisliikenteen lippupaketin / AinaCom lahjakortin. Voittaja julkistetaan retkikunnan koti-, sekä facebook sivuilla lokakuun alussa.

Seuraa retkikunnan vaiheita netti- ja facebook sivujen kautta, niin tiedät missä mennään.

Kunnontestit su 14.4.13 toiselle erälle!

Kirjoittanut Ari.

Liikunnan ilo oli jälleen läsnä osaryhmän kokoontuessa MyLine- kuntokeskuksen tiloihin kuntotestiin. Kysymyksessä oli retkikunnan neljän jäsenen Ilarin, Jarmon, Samun ja Antin suoritukset. Hovikuvaaja Janne tallensi joukkueen hikipisarat filmille Arin valvoessa suorituksia kannustaen samalla suorittajia.

Suoritukset lähtivät liikkeelle alkupuhuttelulla, ohjeistuksella ja liikkeiden näyttämisellä, jonka jälkeen otettiin alkulämmöt. Poikien ilmeet ja alkutekemisen meininki suorastaan huokuivat valtavaa motivaatiota antaa kaikkensa suorituksiin. Siitä keilivät myös vakavoituneet ilmeet juuri ennen suoritteita. Meteli salilla oli paikoittain megahermeettinen kaiken sen huudon, kannustuksen ja ähinän keskellä. Täytyy myöntää, että valvojan asemassa oli mahtavaa katsella, millainen tempo oli päällä. Siitä vilpittömät kiitokset suorittajille!

Testi oli laadittu siten, että jokainen taistelee ainoastaan itseään vastaan ja tulokset tulevat ainoastaan itseä varten. Toki pientä kilpailuhenkeä oli havaittavissa suoritusten lopussa, mutta ripaus sitä vain paransi puristuksia. Lisäksi loukkaantumisriskiä oli minimoitu kun testiä suunniteltiin laatimalla liikkeet vähemmän repiviksi. Testissä korostetaan ajatuksen mukana oloa suoritteiden aikana; kannattaako alussa sittenkään puristaa kaikkea irti vai kannattaako ottaa järkevästi täysillä vai kenties toisin päin? Joukkuehenki, kurinalainen suorittaminen, huumori ja "kaveria ei jätetä"- meininki, on testin suoritussisällön periaatteista tärkeimmät, oman kunnon tarkastelua tietenkään unohtamatta.

Huomattiin muuten se, että jos suoritukset tekee vuoron perään, niin toinen saa huilata tovin jolloin Spartassa saa kovemman ajan kuin että yksi suorittaja tekee koko testin alusta loppuun putkeen. Tuollalailla tehtynä testi on aika reilusti raskaampi kun ei pääse yhtään lepäämään. Itsensä takia kannattaa tehdä toinen syksyllä tehtävä kuntotesti samalla suoritustavalla, jotta tulokset olisivat vertailukelpoisia keskenään.

Tsekkaa testin sisältö "kuntotestit" kirkas mieli...-otsikon liitteistä!

Aikaa koko testin läpiviemiseen meni 1 tunti 24 minuuttia ja Spartan tavoiteaika oli 25 minuuttia eikä loukkaantumisia tullut. HYVÄ KUNDIT, KUNNOLLA HUIPULLE! 

jumppaa   kello

Kuntotesti 17.3.2013

Kirjoittanut Ari.

Aamu valkeni sinisen taivaan ja auringonpaisteen saatossa. Hieman harmitti kun ei voinut lähteä laduille hiihtelemään mutta sen verran tämä testi on kutkuttanut, että olihan tämä pakko tulla suorittamaan. 

Testien suunnittelijana saavuin paikalle Teemun salille jo hyvissä ajoin. Tilojen varmistus ja paikalle ilmaantuikin jo kolme reipasta nuorta retkikuntalaista, Kari, Janne ja Antti. Näytti siltä, että joukolla oli hyvä meininki päällä niin kuin aina, joten pohjat hyville suoritteille olivat siis olemassa. Alkamassa  on Tawastia Expeditionin kuntotestin I- osa. Tässä testissä mitataan sitkeyttä, omaa lihaskuntoa ja muutamaa muuta asiaa joita en nyt tässä paljasta, koska osa retkikinnasta ei ole testiä vielä suorittanut.

Homma polkaistiin ripeästi alkuun. Aluksi kerroin testin tarkoituksen ja tavoitteen sekä käytiin läpi liikkeet ja muut suorituksiin liittyvät asiat. Siitä alkulämmöille ja suoritusparit alkoivat toimeen. Kari ja Janne olivat parina ja Ari ja Antti toisena parina. Ajanotto käynnistyi ja lähdimme tosimielellä mittauttamaa omia rajojamme.  Hiki alkoi virrata jo hetken päästä ja kohta olikin salilla neljä kappaletta punaposkisia poikia. Rajapintoja todellakin haettiin, sillä Antilla vaihtui kasvoilla väri vihreästä punaiseen. Puhinan kera tuloksia puristettiin joukolla ja vielä hyviä sellaisia. Kukaan joukosta ei antanut periksi eikä ”nitkahtanut” suoritteiden aikana, vaan ne vietiin loppuun ja puhtaasti jokaisessa osa-alueessa. 

Testisuoritteiden läpi vieminen kesti noin 38 min. Suoritteissa oli ajatuksena mm. mitata niitä lihasryhmiä, joita me rinteillä tarvitsemme; itse asiassa kävimme läpi koko kropan päälihakset. 

Keski-ikäisellä miehellä on tärkeää pitää kunnostaan hyvää huolta terveellisen ravinnon ohella. Tällä tavoin voimme saavuttaa hyvinvointia niin työhön kuin vapaa-aikaankin ja samalla mielemme ja kehomme voi hyvin. Meidän retkikunnan tavoitteena on jokaisen kohdalla kehittää ja nostaa pintaan edellä mainittuja tekoja ja tuntemuksia ja saada kokea liikunnan tuoman hyvänolon tuntemukset kaikessa hermeettisyydessään. Me tarvitsemme niitä rinteillä ja arjessa ja ne vievät meitä eteenpäin.

Testit jatkuvat seuraavaksi keräilyerän testaamisella pääsiäisen jälkeen. Paikalle pitäisi siis ilmaantua Jarmo, Samu, Ilari, Juho, Teemu ja Manu. Tervetuloa testiin kamut! Tiedossa on hikeä ja lihasten värinää!

Jäätikkövaeltamisen oppeja LjK:n kurssilla Olhavalla

Kirjoittanut Ilari.

Olhavan kurssi on nyt ohi. Kurssin sisältö oli monipuolinen ja siitä riitti uutta tietoa untuvikoille kuin jo jäätikkövaeltamista kokeneille. Ensimmäisiksi sanoiksi voidaan lainata Saksalaisen kenraaliluutnantti Rainer Glatz:ia joka piti mieltä lämmittävän puheen Hämeenlinnassa 26.2. JP 27:n 95-vuotiskotiinpaluu juhlassa: "Vapaaehtoisuus, kestävyys, itsenäinen toimintakyky, kuri, itseluottamus, sitoutuminen luontoon ja kyky kestää kärsimyksiä ovat jääkärijoukkojen toimintakyvyn muuttumattomat peruslähtökohdat." Nämä samat peruslähtökohdat ovat läsnä myös talvivaeltamisessa - tapahtuu se sitten napajäillä tai vuoristossa.

Tawastia Expeditionin ryhmä antaa suuren kiitoksen kaikille kurssin vetäjille. 'Rastien' vetäjien tieto/taito jäätikkövaeltamisesta ja ylipäätään talvivaeltamisesta oli kovaa valuuttaa. Olihan kouluttajina niin Grölannin vaeltajia kuin Mont Everestin kävijöitä. Voiko kukaan antaa parempaa oppia kuin ne henkilöt jotka ovat sitä OIKEASTI itse tehneet? Kouluttajien reipashenkisyys ja jatkuva hurtti huumori kiperissäkin paikoissa sai arimmankin miehen ylittämään itsensä moneen kertaan ja tätä ei voi vähätellä muun osaamisen ohessa.

Koulutusrasteja oli 7. Tawastia Expedition muutamalla ulkopuolisella vahvistuksella toimi team Alffana ja koulutus aloitettiin köysistössä liikkuminen -opeilla. Siinä käytiin läpi liikkumisen tavat ja riskitilanteista selviämiset ja niissä toimenpiteet. Sitten vuorossa oli jääkiipeily ja sen tekniikkat. Tämä oli monelle uusi mukava kokemus. Seuraavalla rastilla oli jyrkällä lumirinteellä liikkuminnen ja siinä turvatoimet. Seuraavaksi Liikkuminen kallioisella rinteellä ja päätteeksi pätkä kalliokiipeilyä oikeassa ympäristössä: reippaassa pakkasessa, hanskat kädessä jäistä ja lumista melkein pystyseinää nousten. Rasti numero 5 opeteltiin miten railoon pudonnut kiipeilijä/napa-alueen hiihtäjä pelastetaan nostamalla se ylös tilapäisillä varusteilla. 6-rastilla sitten opeteltiin miten sieltä railosta tullaan omatoimisesti ylös jos on vielä tajuissaan. Huipennus oli rasti numero 7. Siinä opeteltiin laskeutuminen köyden ja 8:n avulla. Tämäkin taito on kiipeilyssä välttämätön sillä huipulta alas tullessa joudutaan tätäkin taitoa aina välillä käyttämään. laskeutuminen tapahtui Olhavan 40 metrin kallioista pystyseinää pitkin.

Yhtenä rastina eli 8-rastina pitäisin majoittumista. Saimme hyvin kattavan selonteon mitä on talvimajoittuminen, miten majoittumisen huoltotoimet tulisi tehdä ja mihin on varauduttava kun pahin yllättää. Paha on syödä pussiruokia kun keitin ei toimi ja lähimmälle virtaavalle vedelle on matkaa 500 km.

Tawastia Expedition suosittelee Laskuvarjojääkärikillan kurssia lämpöisesti kaikille niille ihmisille jotka ovat kiinnostuneet talviretkeilystä. Kurssit ovat avoimia kaikille.

Olhavanvuori      Jarmo jääkiipeilee