Mont Blanc

Mont Blanc on länsi-euroopan ja Alppien korkein huippu 4 810 m. Se sijaitsee Italian ja Ranskan rajalla. Huippu on osa suurempaa Mont Blancin massiivia, joka käsittää useita 4 000 metrin korkeuden ylittäviä huippuja.

Ranskan puolella Mont Blancille pääsee nousemaan Chamonixin hiihtokeskuksesta. Italian puolella lähin keskus on Courmayeur. Suosittu näköala Mont Blancille ja muualle Mont Blancin massiiviin sijaitsee Aiguilledu Midin huipulla (3 842 m), jonne pääsee köysihissillä joko Chamonixista tai Italian puoleiselta PuntaHelbronnerin (3 462 m) huipulta.

Vuonna 1965 valmistunut 11,6 kilometriä pitkä MontBlancintunneli kulkee vuoren alla Courmayeurin ja Chamonixin välissä ja on yksi tärkeimmistä kulkureiteistä Alppien välisessä liikenteessä.

Mont Blancin korkeus vaihtelee huipulla olevan jääpeitteen paksuuden mukaan, joka saattaa ajoittain olla jopa 23 metriä. Syyskuussa 2007 Mont Blancin korkeudeksi mitattiin 4 810 metriä.

Ensimmäisen kerran Mont Blancin huipulle kiipesivät JacquesBalmat ja MichelPaccard 8.elokuuta 1786. Ensimmäisenä naisena huipulle nousi MarieParadis vuonna 1808.

Mont Blanc

Matterhorn

Matterhorn on vuorenhuippu Etelä-Sveitsissä, Italian rajalla, Valais'nAlpeilla, MonteRosasta länteen. Sen korkeus on 4 478 metriä.

Matterhorn on Euroopan tunnetuimpia vuoria ja suosittu matkailukohde lähinnä jylhän hammasmaisen muotonsa ansiosta. Lähimmät kylät ovat Sveitsin puolella Zermatt ja Italian puolella Breuil-Cervinia. Ensimmäisen nousun teki EdwardWhymper seurueineen 14. heinäkuuta 1865.

Toblerone-suklaan kolmion muotoiset palaset viittaavat Matterhornin muotoon, ja pakkauksissa on myös Matterhornin kuva.

Matterhorn